Vés al contingut
La professionalització de l'atenció a les persones en situació de dependència_Fundació Cerca

La professionalització de l'atenció a les persones en situació de dependència

La professionalització de l'atenció a les persones en situació de dependència_Fundació Cerca

L'any 2006 es va aprovar la Llei 39/2006 de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, la primera llei estatal en matèria de serveis socials. Aquesta normativa va marcar un punt d'inflexió, ja que va obrir les portes a l'atenció sociosanitària per a una gran part de la població, especialment per a les persones grans. A més, va generar la necessitat de tenir un col·lectiu de professionals altament formats, amb criteris i estàndards comuns a tot el territori.

Si fins aleshores existien al mercat nombrosos cursos que abordaven els continguts de la cura de persones, en aquell moment es van establir les bases per a les formacions oficials necessàries per desenvolupar aquesta feina.

Així doncs, van aparèixer els certificats professionals (CP), que permeten acreditar l'adquisició de determinades unitats de competència mitjançant una formació per poder exercir una professió: el d’atenció a persones a domicilis i el d’atenció a persones en situació de dependència a institucions socials. 

Ambdós certificats tenen molts punts en comú. Per una banda, dediquen un gruix important del curs a l’atenció sociosanitària, les cures d’infermeria, aspectes relacionats amb l’alimentació i la cura de la pell i la prevenció d’úlceres.

També comparteixen un temari extens relaciona amb psicologia; comprendre les funcions cognitives, com actuen les demències i altres aspectes relacionats amb la comunicació amb aquelles persones que no poden expressar-se oralment, com la majoria.

On és doncs la diferència entre aquestes titulacions? 

Doncs que la primera complementa els mòduls anteriors amb una part d’economia domèstica, mentre que la segona conté un mòdul relacionat amb el funcionament dels centres residencials, els professionals i la documentació que s’utilitza. També està el tema de la durada. Si el CP d’atenció a persones al domicili es desenvolupa amb 600h, el CP d’atenció sociosanitària a persones dependents a institucions socials, ho fa en 380h.

A la Fundació Cerca impartim els dos certificats de professionalitat

Durant aquest any 2025, a la Fundació Cerca impartirem a la seu de Tarragona les dues titulacions en diferents torns, amb docents amb experiència contrastada, no sols en la docència, sinó en l’entorn professional de l’atenció sociosanitària.